“La Primera Premsada” de la Granadella obre les fires de l’oli de Catalunya, aquesta edició amb l’eix del cooperativisme
Compartir
Del dissabte 28 al diumenge 29 d’octubre la Granadella celebrarà la novena edició de la Fira de l’Oli “La Primera premsada. Oli, art i gastronomia”. Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya.
Premi “Primera Premsada 2023”
En aquesta edició s’entregarà el premi “Primera Premsada” al professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona, Ramon Ramon-Muñoz, autor del llibre: “Oli d'oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022)”, la presentació del qual es realitzarà a la fira de l’oli. Ramon Ramon-Muñoz és doctor en Història i Civilització per l’Institut Universitari Europeu (Florència) i actualment és professor d’història econòmica a la Universitat de Barcelona. Ha exercit de docent en altres universitats, te nombroses publicacions, llibres i treballs de recerca. Ha estat vicedegà de de la
Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Actual coeditor en cap de la Revista de Història Industrial i és expert en l’anàlisi històrica del mercat mundial de l’oli d’oliva, tema sobre el qual ha publicat nombrosos treballs.
A banda, el diumenge 29 d’octubre a les 12h. al nou molí d’oli de la Cooperativa la Granadella, en el marc de les jornades tècniques, organitzades conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, Ramon Ramon-Muñoz, realitzarà la conferència: “El cooperativisme a les terres de Lleida: passat i present”.
Inauguració del nou molí d’oli de la Cooperativa la Granadella
El dissabte 28 d’octubre durant el matí es realitzaran els actes d’inauguració de la nova Cooperativa la Granadella, que entrarà en funcionament aquesta campanya oleícola 2023-24. La inauguració, que es realitzarà a les 11h., anirà a càrrec del Honorable Sr. David Mascort, Conseller d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural. De 9 a 11h hi haurà visites guiades per a grups per les noves instal·lacions; en el marc del dinar de germanor es realitzarà la presentació de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada, collita 2023/24, a càrrec d’Àngels Calvo, Cap del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya; i a continuació es presentarà l’obra commemorativa de l’artista Joan Pujol, “Joan de Tanet”. La nova Cooperativa de la Granadella és el resultat de la fusió amb la Cooperativa de Torrebesses i té capacitat per a molturar fins a 200.000 kgs. d’olives diàriament. La cooperativa resultant te 300 socis, i la passada campanya va produir 4 milions de kgs. d’olives arbequines.